štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

Idejni projekat Novosadskog železničkog čvora II etapa Lokomotivski depo, tehničko-putnička stanica, grupa za namirenje i kolska radionica

Godina realizacije: 2010

slika2

Na osnovu prethodno izrađenog Generalnog projekta, koji je usvojen 2002. godine od strane Republičke revizione komisije, Saobraćajni institut CIP je izradio Idejni projekat postrojenja i objekata za lokomotivski depo, tehničko-putničku stanicu, grupu za namirenje i kolsku radionicu.

Projekat je urađen vodeći računa o već izgrađenim objektima stanice Novi Sad Ranžirna, tehnološkim zahtevima, postojećoj isplaniranoj komunalnoj infrastrukturi, kao i započetim objektima grupe za namirenje. Po izgradnji objekata II etape biće moguće da se definitivno napuste stara železnička stanica Novi Sad Ložionica i oslobodi prostor za razvoj grada.

Lokomotivski depo je projektovan kao protočna, kombinovana hala testerastog oblika koja se sastoji od hale "A" i "B" i aneksa. Hala "A" namenjena je za pregled i održavanje dizel lokomotiva, elektro lokomotiva i vanredne preglede, dok se u hali "B" obavljaju pregledi i održavanje elektro motornih i dizel motornih vozova.

slika3

U okviru tehničko-putničke stanice obavlja se grubo čišćenje i pranje i temeljna nega kola i garnitura u hali za negu kola. Za obavljanje ovih operacija projektovana su kolosečna postrojenja za prijem, gariranje, sitno održavanje, opremanje i otpremu garnitura, kao i formiranje sastava.

Grupa za namirenje namenjena je snabdevanju vučnih vozila peskom, uljima, vodom i gorivom. Objekti projektovani za izvršenje ovih operacija su ; peskara sa silosima, pumpna stanica, skladište ulja, pretakalište, skladište dizel goriva, postrojenje protiv požarne zaštite, pretovarna pumpna stanica, podzemni rezervoar, kanali za dnevne preglede i stajalište za namirenje dizel gorivom.

Kolska radionica je predviđena kao objekat u kome će se obavljati održavanje putničkih i teretnih kola kroz sledeće vrste redovnog i vanrednog održavanja; dnevni pregledi, mesečni pregledi, vanredne opravke manjeg obima, vanredne opravke većeg obima, kontrolni pregledi.

Na kompleksu je projektovano i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, unutrašnje saobraćajnice za pristup objektima sa parkinzima.

povratak