štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

Idejni i Glavni projekat i stručni nadzor za privremeni montažno-demontažni železničko-drumski most (MDM) preko Dunava u Novom Sadu

Posle NATO bombardovanja Saobraćajni institut CIP je uradio projekte i organizovao izgradnju i vršio stručni nadzor za obnovu 57 železničkih i drumskih mostova. Ovaj posao je rađen u izuzetno teškim uslovima sankcija, sa razorenom infrastrukturom i uz nedostatak pojedinih materijala. Međutim, uz veliko zalaganje i entuzijazam uspeli smo da u relativno kratkom periodu osposobimo veliki broj mostova za saobraćaj.

 U periodu obnove zemlje posle NATO bombardovanja uradili smo projekte za porušene mostove u Novom Sadu, između kojih je i MD most:

Ukupna dužina mosta je 433,5 metara. Most je projektovan za mešovit železničko-drumski saobraćaj, koji se zbog širine mostovske konstrukcije odvija naizmenično u određenim vremenskim intervalima. Iako je projektovan da bude u eksploataciji najduže do četiri godine, zbog određenih okolnosti njegova upotreba je produžena, a u našoj kompaniji je iz tog razloga urađen projekat ojačanja određenih elemenata mosta, što je uz stručni nazor naših stručnjaka i realizovano. S ovim poboljšanjima i uz adekvatno i pravovremeno održavanje, funkcija ovog mosta je produžena do 2014 godine, tj. do izgradnje novog drumsko-železničkog mosta na mestu srušenog lučnog mosta.

 

povratak