štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

Idejno rešenje i glavni projekat dogradnje i rekonstrukcije Malog pozorišta „Duško Radović“

Godina realizacije: 2010 , Lokacija: Aberdareva br.1 , Beograd

Proširenjem repertoara pozorišta, mala sala, u prostoru foajea, se nametnula kao jasno definisan prostor dvojne namene - scena odnosno foaje u vreme odigravanja predstave u velikoj sali. 

Ta činjenica ukazala je na potrebu da glavni projekat definiše ulazni hol i foaje uvećavajući ulaznu partiju sa biletarnicom pod nadstrešnicu, ne izlazeći iz njenog gabarita. Na taj način je stvorena mogućnost da se prostor male sale oslobodi pratećih sadržaja. Prateći kompoziciju objekta i produžavajući njegovu siluetu ka ulazu, iznad nadstešnice je formiran maksimalno transparentan prostor kafe-galerije u koji se stiže otvorenim stepeništem iz prostora foajea. 

Projekat predviđa da se u gledalište „velike sale" ulazi kroz dvokrilna vrata na mestu postojećih, na „uglu" dvorane. S obzirom na smanjenje kapaciteta gledališta, zbog zadovoljenja uslova protivpožarne zaštite, i uvećanje volumena dvorane, uvedene su galerije za gledaoce kapaciteta oko 30 mesta. Nad gledalištem je predviđen novi spušteni plafon, u skladu sa proračunom akustike i u skladu sa tehničkim zahtevima-rasveta, rasvetni most i galerije. Novi, drugi izlaz iz gledališta formiran je ka Ruskoj crkvi, u formi transparentnog vetrobrana.

U okviru postojećeg gabarita izvršena je preraspodela postojećih sadržaja iz tehnoloških i infrastrukturnih razloga, i rekonstrukcija termotehničkih, hidrotehničkih i elektro instalacija. 

Ostvaren je značajan napredak u domenu scenske tehnologije. Površina postojećeg objekta iznosi 2028.24m², a same dogradnje 242.74m².

1
 

povratak