štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

Prostorni plan opštine Mionica

Godina realizacije: 2006 - 2007

 Predmet Prostornog plana je utvrđivanje dugoročne osnove razvoja, korišćenja, organizacije i zaštite prostora i obezbeđivanja uslova za uređenje i izgradnju prostora, radi unapređenja i ujednačavanja kvaliteta života lokalnog stanovništva na teritoriji opštine Mionica. 

Područje opštine Mionica nalazi se u zapadnom delu Republike Srbije. Graniči se sa opštinama Valjevo, Požega, G.Milanovac, LJig i Lajkovac. Opština Mionica pripada slivu Kolubare i ima 206 km vodenih tokova. Teritorijom opštine Mionica protiču četiri reke Kolubara, Lepenica, Toplica i Ribnica.

Veza Opštine sa Beogradom, ostvaruje se regionalnim putnim pravcima: Divci - Mionica - LJig i Županjac - Bogovađa - Mionica - Dičibare.

Prostorni plan opštine obuhvata prostor od 32. 939 ha. Postojeći način korišćenja zemljišta uslovljen je morfološkim, pedološkim i hidrološkim karakteristikama terena, što rezultira pretežno poljoprivrednom namenom na 61,47% teritorije Opštine.

Centar Opštine, Mionica, lociran je na obalama Ribnice, desne pritoke Kolubare, 7km jugoistočno od puta Valjevo - Beograd i železničke pruge Beograd - Bar, 19km istočno od Valjeva i 85km jugozapadno od Beograda.

povratak