štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

PEŠAČKA PASARELA - VEZA SAVSKOG KEJA SA VELIKIM STEPENIŠNIM SILAZOM BEOGRADSKE TVRĐAVE

13. 10. 2017

Saobraćajni institut CIP, uradio svu potrebnu tehničku dokumentaciju za izgradnju Pešačke pasarele, prepoznajući značaj ovog jedinstvenog projekta, kao donaciju Gradu Beogradu.

video

Pešačka pasarela koja povezuje Beogradsku tvrđavu sa Savskim priobaljem je Projekat, koji je pod nazivom, „Most na Kalemegdanu" nastao u periodu od 2006. - 2009. godine, a prema predlogu rešenja, koje je za JP „Beogradska tvrđava" uradio autorski tim Ričard Dikon, koji spada u najznačajnije vajare svoga vremena, Mrđan Bajić, naš najpoznatiji apstraktni skulptor i akademik Branislav Mitrović, arhitekta.

Pešačku pasarelu od Savskog šetališta do Beogradske tvrđave čine dve celine, zavojita rampa, sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu, i pešački most.

Zavojita rampa dužine je 83m, dok sa kulom visine 10m, u kojoj je smešten lift, i skulpturom na vrhu predstavlja umetničku skulptoralnu formu koja se u prostoru razvija sa više zavojnica i povezuje šetalište sa pešačkim mostom i parkingom na krovu „Beton hale". Pešački most dužine je 75m i prelazi iznad kolske i železničke saobraćajnice te se završava u podnožju Velikog stepenišnog silaza Beogradske tvrđave.

Pešačka pasarela kao veza između grada i reke, je važan infrastrukturni projekat, ali i umetničko delo, kojim će biti omogućen bezbedan prelazak pešaka preko frekventne ulice, kao i železničke pruge.

sl. 1
sl. 2
sl. 3
sl. 4