štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

Saobraćajni institut CIP dobio prvu nagradu na konkursu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P.

15. 06. 2017

U okviru urbanističko-arhitektonskog konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta u Beogradu, žiri konkursa je jednoglasno izabrao idejno rešenje Saobraćajnog instituta CIP kao najbolje i dodelio mu prvu nagradu.

 	Skupština grada Beograda - 15.06.2017.
Skupština grada Beograda - 15.06.2017.

Svečanosti povodom podele nagrada, koja je održana 15. juna 2017. u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, ispred Saobraćajnog instituta CIP prisustvovao je gospodin Milutin Ignjatović, generalni direktor, sa učesnicima u izradi idejnog rešenja.

Na izradi idejnog rešenja rekonstrukcije Starog savskog mosta učestvovali su Dejan Srejić, dipl. građ. inž., Slobodan Jaćović, dipl. građ. inž., Dejan Bošković, građ. inž., Ljiljana Mišković dipl. građ. inž., Irena Ilić dipl. arh. inž., Jelena Milošević dipl. arh. inž., Vanja Pisarević dipl. arh. inž. i Nikola Bunčić dipl. arh. inž, sa još dvadesetak stručnjaka iz drugih oblasti.

Novi most, po rešenju Saobraćajnog instituta CIP, predstavljaće savremenu konstrukciju, koja ispunjava sve saobraćajne, tehničke, arhitektonske i ambijentalne zahteve.

Ukupna dužina mosta je 420,0 m, a širina 37,2 m. Statički sistem novog mosta će biti dvostruki čelični luk sa zategom, pri čemu se zatega pruža kontinualno celom dužinom mosta sa konstatnom statičkom visinom. Novi most će imati šest armiranobetonskih stubova i koncipiran je tako da u potpunosti omogući nesmetano odvijanje predviđenog saobraćaja na funkcionalan i bezbedan način. Ispunjeni su svi zahtevani gabariti za smeštaj šinskog (10,4 m), drumskog (dva puta po dve saobraćajne trake širine po 6,5 m) i pešačko-biciklističkog saobraćaja (dve trake od po 3,3 m). Obezbeđen je i dodatni prostor za servisne staze koje su smeštene iznad zatega. Preko ovog mosta će u budućnosti saobraćati i metro.

Atraktivnim, prepoznatljivim i jedinstvenim rešenjem lučne konstrukcije, koja doprinosi estetici novog mosta, sačuvan je izgled postojećeg mosta, zadržan prepoznatljiv vizuelni identitet siluete i očuvano sećanje na stari most, uz funkcionalnost koja odgovara budućim potrebama.

Položaj i konstruktivno rešenje mosta ispunjavaće i sve uslove plovnosti rekom Savom.

Saobraćajni institut CIP očekuje od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda J.P., dalje angažovanje na ovom Projektu, na izradi neophodne tehničke dokumentacije za izgradnju, s obzirom da je dobitnik prve nagrade urbanističko-arhitekstonskog konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta, ali i da raspolaže potrebnim tehničkim i kadrovskim kapacitetima.