Печать Печать

Отправить другу

Идејни и Главни пројекат и стручни надзор за привремени монтажно-демонтажни железничко-друмски мост (МДМ) преко Дунава у Новом Саду

После НАТО бомбардовања Саобраћајни институт ЦИП је урадио пројекте и организовао изградњу и вршио стручни надзор за обнову 57 железничких и друмских мостова. Овај посао је рађен у изузетно тешким условима санкција, са разореном инфраструктуром и уз недостатак појединих материјала. Међутим, уз велико залагање и ентузијазам успели смо да у релативно кратком периоду оспособимо велики број мостова за саобраћај.

 У периоду обнове земље после НАТО бомбардовања урадили смо пројекте за порушене мостове у Новом Саду, између којих је и МД мост:

Укупна дужина моста је 433,5 метара. Мост је пројектован за мешовит железничко-друмски саобраћај, који се због ширине мостовске конструкције одвија наизменично у одређеним временским интервалима. Иако је пројектован да буде у експлоатацији најдуже до четири године, због одређених околности његова употреба је продужена, а у нашој компанији је из тог разлога урађен пројекат ојачања одређених елемената моста, што је уз стручни назор наших стручњака и реализовано. С овим побољшањима и уз адекватно и правовремено одржавање, функција овог моста је продужена до 2014 године, тј. до изградње новог друмско-железничког моста на месту срушеног лучног моста.

 

Возврат